Eğitim camiasında taşlar yerinden oynuyor: Yeni düzenlemeyle görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavıyla atanan personele 3 yıl yerinde kalma zorunluluğu getirildi. İlçe milli eğitim müdürlüğü kadroları için kriterler genişletilirken, deneyimli eğitim kurumu müdürlerine bu makamlar için yeni kapılar açıldı.
Hizmet kalitesini artırmayı hedefleyen MEB, personelin sık yer değiştirmesinden kaynaklanan verim kaybının önüne geçmek için “istikrar” düğmesine bastı. Atandığı yerde en az 3 yıl çalışma şartı, kurum içi hafızayı korumayı amaçlarken; ilçe müdürlüğü kadrolarına geçişin esnetilmesi, saha deneyimi yüksek okul müdürlerinin yönetim kademelerine daha kolay taşınmasına olanak sağlayacak.
3 YIL SÜREYLE YER DEĞİŞİKLİĞİ YAPILAMAYACAK
Bakanlık, ihtiyacın olduğu bölgelerde personelin kalıcılığını sağlamak için şu kuralı getirdi:
Kapsam: Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları sonucunda atanan tüm personel.
Kısıtlama: Bu yolla atananlar, atandıkları tarihten itibaren 3 yıl boyunca yer değişikliği talebinde bulunamayacak.
İstisnalar: Belgeyle ispatlanabilen mazeret halleri (sağlık, eş durumu vb.) ve bölge hizmetine bağlı yer değiştiren yöneticiler bu kısıtlamadan muaf tutulacak.
İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ATAMA ŞARTLARI DEĞİŞTİ
Yönetmelikle, ilçe milli eğitim müdürlüğü kadrolarına atanabilme koşulları esnetildi:
Müdürlere Atama Yolu: Mevcut eğitim kurumu müdürleri, proje okulu müdürleri ve Bakanlık merkez teşkilatına bağlı kurum müdürlerinin ilçe milli eğitim müdürü olarak atanabilmelerinin önü açıldı.
Yazılı Sınav Şartı: Atandıkları tarihte mevzuat gereği yazılı sınav öngörülmeyen eğitim kurumu müdürlerinin de bu kadrolara asaleten atanabilmesine olanak sağlandı.
YÖNETİCİLER İÇİN “GÖREV SÜRESİ UZATMA” HAKKI
Bölge hizmetine tabi yöneticiler için yer değiştirme sisteminde şu düzenlemeler yapıldı:
Süre Uzatımı: Tüm hizmet bölgelerinde belirlenen süreleri tamamlamış olan yöneticiler, bulundukları yerde görev süresini uzatma talebinde bulunabilecek.
Tercih ve Kura: Yöneticilere 20 tercih hakkı verilmeye devam edilecek. Tercih yapmayan veya atanamayanların atamaları, elektronik ortamda kura ile resen (Bakanlıkça doğrudan) yapılacak.
Yönetmelik değişikliğiyle beraber, Bakanlık bünyesinde görev yapan “matbaacı” unvanlı personel de artık görevde yükselme sürecine dahil edilerek kariyer basamaklarını tırmanma hakkı kazandı.
Editör: Dilara Keskin
Stay in the loop
Join our newsletter to get top news before anyone else.